Pyszne i błyskawiczne danie ....nie będę więcej zachwalać, bo to trzeba po prostu spróbować !!
30 min
Składniki:
600 g skrzydełek z kurcząt + wegeta i czosnek granulowany do ich oprószenia
100 g w miarę chudego wędzonego boczku
mała czerwona papryka słodka
4 łyżki groszku zielonego (może być mrożony)
100 g fasolki szparagowej
olej do głębokiego smażenia skrzydełek
słodki sos chili do polania
Chrupiące skrzydełka ostro słodkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka podzielić na mniejsze części, umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną wegety i czosnku granulowanego, odstawić na 10 minut.
W tym czasie rozgrzać olej w płaskim garnku.
Boczek pokroić w paski, fasolkę na małe kawałki, paprykę w kostkę.
2.Do rozgrzanego oleju wrzucać skrzydełka i smażyć aż do ich zrumienienia, po czym odsączyć z nadmiaru tłuszczu w ręczniku papierowym.
W tym samym czasie kiedy skrzydełka nam się rumienią, pokrojony boczek przesmażyć, dodać najpierw fasolkę, podlać wodą i dusić ok. 10 minut, później wrzucić paprykę i tyle samo dusić, a na końcu groszek zielony i teraz lekko posolić, posypać pieprzem.
Gorące wyłożyć na talerz, na wierzch skrzydełka, całość polać słodkim sosem chili.
3.Smacznego !
Porady
Tak przyrządzone skrzydełka pasują doskonale do wszystkiego: ziemniaków, frytek, ryżu, kaszy czy makaronu.
Komentarze