Chrupiący bakłażan z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bakłażan z parmezanem. Jestem nim zachwycona. W smaku przypomina trochę cukinie. Jest bardzo delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz. Najlepiej smakuje ciepły. Możemy go podać również jako dodatek do makaronu z leczo (pisto).

  • 30 min

Składniki:

  • Chrupiący bakłażan z parmezanem


    SKŁADNIKI:(4os.)(czas przygotowania: 30 minut)

    2 bakłażany
    150 g mąki
    3 jajka
    150 g bułki tartej
    100 g sera parmezanu
    1/2 cytryny
    sól,pieprz
    olej do smażenia ( ok.1,5 szkl)


Chrupiący bakłażan z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażan umyć i obrać (nie będzie zawierać goryczki).
    Pokroić w grube plastry ok.1,5 cm. Skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Posolić i popieprzyć. W trzech talerzykach przygotować mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą wymieszaną z parmezanem.
  • 2. Każdy plaster obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce z serem. Smażyć na złoty kolor w dobrze nagrzanym i głębokim oleju.
    Usmażone najpierw układamy na papierowym ręczniku aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Potem wyłożyć na półmisek. Najlepiej smakują gorące.
    Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy