Bakłażan z parmezanem. Jestem nim zachwycona. W smaku przypomina trochę cukinie. Jest bardzo delikatny w środku i chrupiący na zewnątrz. Najlepiej smakuje ciepły. Możemy go podać również jako dodatek do makaronu z leczo (pisto).
30 min
Składniki:
Chrupiący bakłażan z parmezanem
SKŁADNIKI:(4os.)(czas przygotowania: 30 minut)
2 bakłażany
150 g mąki
3 jajka
150 g bułki tartej
100 g sera parmezanu
1/2 cytryny
sól,pieprz
olej do smażenia ( ok.1,5 szkl)
Chrupiący bakłażan z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażan umyć i obrać (nie będzie zawierać goryczki).
Pokroić w grube plastry ok.1,5 cm. Skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniał. Posolić i popieprzyć. W trzech talerzykach przygotować mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą wymieszaną z parmezanem.
2.Każdy plaster obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce z serem. Smażyć na złoty kolor w dobrze nagrzanym i głębokim oleju.
Usmażone najpierw układamy na papierowym ręczniku aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Potem wyłożyć na półmisek. Najlepiej smakują gorące.
Smacznego!
Komentarze