Choć nie wygląda jest to bardzo szybkie danie. Potrzebne składniki zapewne znajdziesz w swojej lodówce lub zamrażarce. Idealnie sprawdzi się przy wizycie niezapowiedzianych gości. :)
30 min
Składniki:
2 torebki ryżu
pierś z kurczaka
puszka pomidorów krojonych
300 g zielonej fasolki szparagowej
cebula
3 łyżka oleju
oregano, sól, pieprz
papryka słodka i ostra w proszku
szczypta cukru
płatki kukurydziane lub wiórki kokosowe
Chrupiący kurczak na fasolce w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli - w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu). Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj. Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i usmaż na rozgrzanym oleju (możesz z powodzeniem upiec je w piekarniku).
Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki lub małej miseczki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli (podsmażonej z dodatkiem cukru).
Komentarze