Chrzanowy żurek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 20 min

Podstawowy żurek chrzanowy z minimalną ilością składników i przypraw, ugotowany na własnoręcznie przygotowanym zakwasie

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego na żur przygotowanego według przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zur-3
    1 litr wody
    20 dag szynki wędzonej parzonej
    łyżka ostrego chrzanu ze słoiczka
    sól
    pieprz
    cukier
    ugotowane na twardo jajka

Chrzanowy żurek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wodę z zakwasem i wędliną doprowadzić do wrzenia 1. Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia.
  • Żurek podałam z ugotowanym na twardo jajkiem 2. Gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem.

Porady

Żurek można zrobić w bogatej wersji: ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić śmietaną, doprawić majerankiem i smażoną cebulką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy