Wielkanocny żurek
Składniki:
- 200 g kości wędzonej
1 butelka naturalnego zakwasu na żurek
300 g boczku wędzonego
500 g białej kiełbasy
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
garść suszonych grzybów
Wielkanocny żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
1. Grzyby zalej wodą – tak by je przykryła.
1. Warzywa obierz, umyj i pokrój je na mniejsze kawałki(marchew, pietruszka,seler) . Jedną cebulę opal nad palnikiem.
2. Za pomocą ostrego noża oddziel mięso od kości .
3. Do garnka dodać warzywa, kość i mięso z kości. Całość zalej wodą około 3 litrami. Całość gotuj ok.40 minut
4. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zakwas na żurek i majeranek,grzyby z wodą. Całość gotuj przez 15 minut.
Komentarze