Ciacha korzenne

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis znalazłam w jakichś starych kartkach u babci i trochę go zmodyfikowałam :)

  • 25 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
    2 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki płynnego miodu,
    2 łyżki proszku do pieczenia,
    1 łyżka masła,
    1 jajko,
    1/3 szklanki ciepłego mleka,
    1 opakowanie przeprawy korzennej.

Ciacha korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę oraz cukier "tniemy" tak długo aż zaczną się robić grudki.
    2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie.
    3. Ciasto należy rozwałkować i wycinać dowolne kształty ciasteczek.
    4 Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
    5. Ciasteczka muszą "leżakować" po upieczeniu w pojemniczku około 2 tygodni aż zmiękną.

    SMACZNEGO :)

Porady

1. Mleko nie może być za gorące, ponieważ ciasto stanie się twarde. 2. Aby ciasteczka lepiej miękły, do pudełeczka, w którym się znajdują trzeba dodać 2 - 3 kawałki pokrojonego jabłka. Jabłko będzie oddawało swoją wilgoć do ciasteczek. Jabłuszko należy jednak co 3 - 4 dni wymieniać. Ważne, aby dotykało ona ciasteczek skórką a nie mokrą stroną. Przyprawę korzenną można zrobić samemu: 1. 6 goździków, 2. 2 ziarna ziela angielskiego, 3. 1/4 gałki muszkatołowej, lub pół łyżeczki gotowej startej gałki, 4. 1 płaska łyżeczka imbiru, 5. 2 laski cynamonu opcjonalnie 2 łyżeczki gotowego cynamonu. Goździki, ziele zmiażdżyć w moździerzu. Gałkę i cynamon zetrzeć lub dodać proszkowane, na koniec dodać sproszkowany imbir i wszystko wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy