Przepis znalazłam w jakichś starych kartkach u babci i trochę go zmodyfikowałam :)
Porady
1. Mleko nie może być za gorące, ponieważ ciasto stanie się twarde. 2. Aby ciasteczka lepiej miękły, do pudełeczka, w którym się znajdują trzeba dodać 2 - 3 kawałki pokrojonego jabłka. Jabłko będzie oddawało swoją wilgoć do ciasteczek. Jabłuszko należy jednak co 3 - 4 dni wymieniać. Ważne, aby dotykało ona ciasteczek skórką a nie mokrą stroną. Przyprawę korzenną można zrobić samemu: 1. 6 goździków, 2. 2 ziarna ziela angielskiego, 3. 1/4 gałki muszkatołowej, lub pół łyżeczki gotowej startej gałki, 4. 1 płaska łyżeczka imbiru, 5. 2 laski cynamonu opcjonalnie 2 łyżeczki gotowego cynamonu. Goździki, ziele zmiażdżyć w moździerzu. Gałkę i cynamon zetrzeć lub dodać proszkowane, na koniec dodać sproszkowany imbir i wszystko wymieszać.
Komentarze