Ciasteczka bakaliowe

0 (0 ocen)

Do pochrupania przy kawce, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Składniki:

  • 200 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g zimnego masła
    70 g cukru trzcinowego
    130 g bakalii, u mnie żurawina i orzechy włoskie
    1 rozkłócone jajko
    2 łyżki mleka

Ciasteczka bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier, posiekane bakalie, jajko i mleko, wyrobić krótko ciasto.

    Z ciasta uformować rulon i pociąć go na grubsze plastry, uformować ciastka i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Porady

Oryginalny przepis pochodzi z bloga http://www.malacukierenka.pl

Komentarze

Podobne przepisy