Ciasteczka orzechowo-bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kruche ciasteczka, nie za słodkie, pełne bakalii, z dobrze wyczuwalną nutą orzechową. Nie można przejść koło nich obojętnie:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki (1 szklanka mąki graham z pełnego przemiału, 1 1/2 szklanki mąki pszennej)
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    Kostka margaryny
    10 dag orzechów laskowych
    Bakalie (daktyle, śliwki suszone, morele, rodzynki)

Ciasteczka orzechowo-bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, następnie ręcznikiem kuchennym usuwamy z nich skórkę. Mielimy. Rodzynki zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 10 min, odcedzamy. Bakalie kroimy.
  • 2. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • 3. Formujemy ciasteczka i pieczemy ok. 20 min (do suchego patyczka) w 180 st.C.

Porady

Możecie również do ciasta dodać kilka łyżek kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy