Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasteczka z wieloma zdrowymi składnikami

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej rzepakowy: 0.5 szklanki
    - starte jabłko (na grubszych oczkach): 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka żytnia albo pełnoziarnista: 1 szklanka
    - mąka krupczatka: 1 szklanka
    - amarantus ekspandowany: 1 szklanka
    - cukier: 5 łyżek
    - cynamon: 4 łyżki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

Ciasteczka cynamonowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • 2. Zmiksuj jajko z cukrem. Dodaj olej i jabłko, zmiksuj ponownie. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, amarantusa, cynamon, sodkę, proszek do pieczenia, sól). Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
  • 3. Wyłóż masę na blaszkę, po 1-2 łyżki na ciasteczko. Piecz ok. 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy