Bułki cynamonowo-jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste, szybkie i smaczne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
    1/2 drożdży
    1/2 kostki masła
    1/4 szkl ciepłej wody
    1/4 mleka
    cukier waniliowy
    1/4 szkl cukru
    1 jajko

    cynamon
    jabłka
    banany

Bułki cynamonowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jako i masło.
    Do miseczki wlewamy mleko, ciepłą wodę ( jak gotuje w czajniku i wlewam gorącą, czekam aż lekko przestygnie) dodać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto.
    Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę.

    Na stolnicę wykładamy ciasto ponownie chwile urabiając. Odcinanym z ciasta 1/4 i wałkujemy. Posypujemy cynamonem i odrobiną cukru, na tarce ścieramy jabłko i rozkładamy po całym cieście.Ja użyłam jeszcze bananów pokroiłam w plasterki i rozłożyłam po całym cieście. Następnie zwijamy ciasto w roladę i kroimy na kawałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 30min w temp. 180 stopni.

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy