Bułki cynamonowo-jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jako i masło.
Do miseczki wlewamy mleko, ciepłą wodę ( jak gotuje w czajniku i wlewam gorącą, czekam aż lekko przestygnie) dodać drożdże. Poczekać aż się rozpuszczą. Następnie wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Na stolnicę wykładamy ciasto ponownie chwile urabiając. Odcinanym z ciasta 1/4 i wałkujemy. Posypujemy cynamonem i odrobiną cukru, na tarce ścieramy jabłko i rozkładamy po całym cieście.Ja użyłam jeszcze bananów pokroiłam w plasterki i rozłożyłam po całym cieście. Następnie zwijamy ciasto w roladę i kroimy na kawałeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 30min w temp. 180 stopni.
Komentarze