Ciasteczka cynamonowo- orzechowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite do kawy i herbaty

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    pół kostki masła
    pół szklanki cukru
    jajko
    3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżeczki cynamonu

Ciasteczka cynamonowo- orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać sól.
    W dużej misce utrzeć mikserem gładką masę z masła i cukru.
    Dodać jajko, dodać łyżeczkę cynamonu.Wsypać suche składniki i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
  • 2. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w orzechach wymieszanych z resztą cynamonu.
    Ułożyć na 2 nasmarowanych blachach w odstępach 5 cm.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 190 stop.C. Piec 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Przełożyć wypieki na metalową kratkę.
    Trwałość ciasteczek 7 dni.

Porady

Przy wyrabianiu ciasta można dosypać troszkę orzechów.

Komentarze

Podobne przepisy