Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proces przygotowania jest bardzo prosty, a ciasteczka niesamowicie smaczne, z dobrze wyczuwalną czekoladą i orzechami.

  • 60 min

Składniki:




  • SKŁADNIKI: na ok 24 sztuk ; czas przygotowania: 60 minut

    125 g zimnego masła
    4 łyżki cukru lub mniej
    125 g gorzkiej, rozpuszczonej i chłodnej czekolady
    1 szklanka mąki
    2/3 szklanki otrąb
    100 g posiekanych pistacji / odłożyć 2 łyżki do dekoracji
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli


    Do dekoracji:

    ok. 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej i białej
    2 łyżki posiekanych pistacji




Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę soli, cukier i rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta, zmiksować do połączenia się składników. Do czekoladowej masy, wsypać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem lub łyżką. Dodać otręby i posiekane pistacje. Szybko zagnieść ciasto.
  • 2. Uformować wałek i pokroić na 24 plastry. Każdy uformować ręcznie, na kształt ciasteczka.
    Ułożyć w dużych odstępach.na blaszce, wyłożonej pergaminem.
    Posypać pistacjami i lekko wgnieść orzechy. wstawić na 20 minut do lodówki, żeby stwardniały.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok 15 minut.
    Upieczone i jeszcze gorące posypać startą czekoladą. Poczekać, aż wystygną.
    Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
    Smacznego :)

Porady

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na Facebook EsmeraldaZeSmakiem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy