Proces przygotowania jest bardzo prosty, a ciasteczka niesamowicie smaczne, z dobrze wyczuwalną czekoladą i orzechami.
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI: na ok 24 sztuk ; czas przygotowania: 60 minut
125 g zimnego masła
4 łyżki cukru lub mniej
125 g gorzkiej, rozpuszczonej i chłodnej czekolady
1 szklanka mąki
2/3 szklanki otrąb
100 g posiekanych pistacji / odłożyć 2 łyżki do dekoracji
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do dekoracji:
ok. 2-3 łyżki startej czekolady mlecznej i białej
2 łyżki posiekanych pistacji
Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski zetrzeć masło na tarce o grubych oczkach. Dodać szczyptę soli, cukier i rozpuszczoną, chłodną czekoladę. Mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta, zmiksować do połączenia się składników. Do czekoladowej masy, wsypać przesianą make z proszkiem do pieczenia. Wymieszać mikserem lub łyżką. Dodać otręby i posiekane pistacje. Szybko zagnieść ciasto.
2.Uformować wałek i pokroić na 24 plastry. Każdy uformować ręcznie, na kształt ciasteczka.
Ułożyć w dużych odstępach.na blaszce, wyłożonej pergaminem.
Posypać pistacjami i lekko wgnieść orzechy. wstawić na 20 minut do lodówki, żeby stwardniały.
Piec w nagrzanym piekarniku w 170'C przez ok 15 minut.
Upieczone i jeszcze gorące posypać startą czekoladą. Poczekać, aż wystygną.
Przechowywać w hermetycznym pojemniku.
Smacznego :)
Porady
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam na Facebook EsmeraldaZeSmakiem
Komentarze