Ciasto czekoladowo - pistacjowe

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto do popołudniowej herbatki

Składniki:

  • Ciasto pistacjowe:
    200 g mąki
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    90 g masła
    70 g serka mascarpone
    50 g obranych pistacji

    Ciasto czekoladowe:
    200 g mąki
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    90 g masła
    60 g gorzkiej czekolady

    Forma: 10 / 30 wyłożona papierem do pieczenia


Ciasto czekoladowo - pistacjowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pistacjowe 1. Pistacje zmielić. Masło utrzeć z cukrem i serkiem. Miksując dodawać po jednym jajku a następnie dodać mąkę z proszkiem i pistacjami. Wymieszać na małych obrotach miksera.
  • Ciasto czekoladowe 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym jajku i rozpuszczoną czekoladę.
    Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
  • Ciasta w rękawie 3. Ciasta przełożyć do dwóch rękawów cukierniczych.
  • W formie 4. Na dno formy wycisnąć połowę ciasta pistacjowego i obok połowę ciasta czekoladowego. Resztę ciasta czekoladowego wycisnąć na ciasto pistacjowe, a pistacjowe na czekoladowe. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 - 50 minut. do suchego patyczka. Zimne polać polewą lib posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy