Ciasteczka grzebyczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Idealne do kawy.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny,
    1 szklanka kwaśnej śmietany,
    1 cukier waniliowy,
    4 łyżki wody gazowanej,
    2 szklanki mąki,
    gęsty dżem,
    1 jajko,
    cukier do posypania ciasteczek

Ciasteczka grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1,5 mm.Wzdłuż brzegu ciasta nałożyć cienki pasek dżemu, zawinąć dwa razy pomagając sobie nożem. Odciąć pasek, podzielić na części o długości 5 cm, delikatnie naciąć brzeg ciasteczka na kształt grzebienia. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować skłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec 20 min w temp. 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy