Ciasteczka grzebyczki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Najlepiej zrobić je z podwójnej porcji, znikają bardzo szybko!

  • 15 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
    1 kostka margaryny (ważne! nie masła!)
    1 cukier waniliowy
    marmolada/ powidła/ krem czekoladowy

Ciasteczka grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować bardzo cieniutko. Uformować w prostokąt. Na koniec ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć dwa razy, odciąć od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki około 5 cm, każdy delikatnie naciąć nożem w kilku miejscach.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak, by nacięcia się otwarły i uformowały koguci grzebyczek.
    Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Komentarze

Podobne przepisy