ciasteczka kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybkie, pyszne, w zamkniętym pojemniku ładnie się utrzymują :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    250 gram masła
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub aromat waniliowy
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1 jajo
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (dałam 18%)
    0,5 łyżeczki octu 10%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ponadto:
    wiórki kokosowe do posypania na górę
    gruby cukier
    1 rozmącone białko do posmarowania (niekoniecznie, zostało mi po innym wypieku)

Ciasteczka kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać razem z masłem, dodać cukier, jajo, śmietanę, wiórki, ocet, zagnieść kruche ciasto, schłodzić 60 minut w lodówce (musi być dobrze schłodzone).

    Następnie podzielić je na mniejsze części.
    Na papierze do pieczenia wałkować niewielkie placuszki o grubości około 0,7 cm, wykrawać ciasteczka.
  • 2. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach około 3 cm. I tak do wykończenia ciasta. Następnie posmarować je rozmąconym białkiem, posypać wiórkami i grubym cukrem.
    Piec około 15 minut w termoobiegu na 170 stopni lub funkcji góra - dół na 180 stopni.

    Z podanej proporcji ciasta wyszło mi 4 blachy ciasteczek :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy