Zmodyfikowany przepis na kokosanki w celu "przemycenia" maku. Ciasteczka po upieczeniu zyskują z wierzchu skorupkę, w środku natomiast pozostają miękkie.
Składniki:
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej
8 łyżek cukru
6 białek
2 żółtka
400 g gotowej masy makowej (z puszki)
150 g wiórek kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta kwasku cytrynowego
Ciasteczka makowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić z solą, kwaskiem cytrynowym i proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając, stopniowo wsypać cukier. Do sztywnej piany wsypać obie mąki - zmiksować. Na końcu dodać masę makową i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Na blasze (40 x 27) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej papier posmarować dodatkowo olejem) łyżką formować małe kopczyki.
2.Piec około 20 min (180 st. C).
Porady
Z podanej ilości składników wychodzą 2 blachy ciasteczek (u mnie 40 sztuk).
Komentarze