Ciasteczka makowo - kokosowe

0 (0 ocen)

Zmodyfikowany przepis na kokosanki w celu "przemycenia" maku. Ciasteczka po upieczeniu zyskują z wierzchu skorupkę, w środku natomiast pozostają miękkie.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    8 łyżek cukru
    6 białek
    2 żółtka
    400 g gotowej masy makowej (z puszki)
    150 g wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    szczypta kwasku cytrynowego

Ciasteczka makowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka makowo - kokosowe 1. Białka ubić z solą, kwaskiem cytrynowym i proszkiem do pieczenia. Nadal ubijając, stopniowo wsypać cukier. Do sztywnej piany wsypać obie mąki - zmiksować. Na końcu dodać masę makową i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać. Na blasze (40 x 27) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej papier posmarować dodatkowo olejem) łyżką formować małe kopczyki.
  • Ciasteczka makowo - kokosowe 2. Piec około 20 min (180 st. C).

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 2 blachy ciasteczek (u mnie 40 sztuk).

Komentarze

Podobne przepisy