Małe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon…
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
10 g cukru waniliowego
180 g margaryny
40 g maku
20 g wiórków kokosowych
1 jajko
Ciasteczka makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny.
2.Po tym czasie blat stołu opruszamy mąką (po to żeby ciasto ładnie się rozwałkowało) i wycinamy kółeczka lub inne kształty o grubości około 3 mm. U mnie ciasteczka miały średnicę 3 oraz 4 centymetrów.
3.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 10-12 minut.
Ostudzone ciasteczka przekładamy pastą pomarańczową lub innym dowolnym kremem według uznania.
Komentarze