Ciasteczka makowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Małe okrąglutkie a jakie smaczne. Nie mogłam się od nich oderwać. Ciasteczka przełożyłam pastą pomarańczową z cynamonem. Wyobraźcie sobie ich smak- mak, kokos, pomarańcze i cynamon…

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 g cukru
    10 g cukru waniliowego
    180 g margaryny
    40 g maku
    20 g wiórków kokosowych
    1 jajko

    Do przełożenia:
    Pasta pomarańczowa z cynamonem

Ciasteczka makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16js4vg 1. Ciasto na ciasteczka jest kruche więc zagniatamy gładkie jednolite ciasto z wszystkich składników. Przygotowaną kulę wkładamy na jakiś czas do lodówki- u mnie przeleżało całą noc, ponieważ nie zdążyłam ich zrobić. Ale spokojnie wystarczą 2-3 godziny.
  • image-04uws4q 2. Po tym czasie blat stołu opruszamy mąką (po to żeby ciasto ładnie się rozwałkowało) i wycinamy kółeczka lub inne kształty o grubości około 3 mm. U mnie ciasteczka miały średnicę 3 oraz 4 centymetrów.
  • image-1n3qaoq 3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 10-12 minut.
    Ostudzone ciasteczka przekładamy pastą pomarańczową lub innym dowolnym kremem według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy