Ciasteczka orzechowo-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis wymyśliłem sam i po wielu próbach wyszły mi pyszne ciasteczka

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    200 g zmielonych orzechów włoskich
    50 g zmielonych migdałów
    100 g zmielonych płatków owsianych
    30 g kakao
    120 g mąki przennej
    100 g rodzynek
    150 g masła lub margaryny
    2 żółtka
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 mała szczypta soli
    2 łyżki śmietany

Ciasteczka orzechowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sposób przygotowania:

    1. Mieszamy wszystkie suche składniki czyli:Mąkę, cukier, sode, proszek do pieczenia, orzechy, migdały, rodzynki, kakao, i płatki owsiane, i sól. Następnie dodajemy do tefo masło i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy porządnie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię sporzywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (półtora)

    2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na 0,5 cm, następnie wykrajamy ciasto foremkami.

    3. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 (najlepiej 190) stopni C

    4. Wykrojone ciastka układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na ok. 15 min.


Porady

Zamiast rodzynek można też dodać inne bakalie. A jeżeli chodzi o cukier można zamiast jednej szklanki dodać 1,5, zależy czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy