Kruche małe co nieco do kawki o każdej porze dnia…. Ciasteczka są rewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut.
Składniki:
75 g orzechów włoskich
250 g maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
60 g cukru
5 łyżek mleka
1 łyżeczka olejku migdałowego
140 g margaryny
Orzechowo-migdałowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). Z ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez ok. 10-15 minut. Ciasteczka muszą być rumiane.
Komentarze