Orzechowo-migdałowe ciasteczka

0 (0 ocen)

Kruche małe co nieco do kawki o każdej porze dnia…. Ciasteczka są rewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut.

Składniki:

  • 75 g orzechów włoskich
    250 g maki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g cukru pudru
    60 g cukru
    5 łyżek mleka
    1 łyżeczka olejku migdałowego
    140 g margaryny

Orzechowo-migdałowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie blendujemy na pył. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder. Dodajemy cukier, orzechy i posiekaną margarynę. Dolewamy mleko i olejek migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrabiamy na jednolitą gładka masę. Ciasto rozwałkowujemy na mocno oprószonej mąka stolnicy (na ok. 3-4 mm). Z ciasta wykrawamy ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez ok. 10-15 minut. Ciasteczka muszą być rumiane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy