Ciasteczka pierniczkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • (na dwie blachy ciasteczek)

    2 1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka sody
    1 jajko
    1 opakowanie przyprawy do piernika*
    1/2 szklanki miodu
    100g masła
    3 łyżki oleju
    sól
    cukier puder do posypania

    * moja przyprawa do piernika była dość słaba, więc utarłam dodatkowo w moździerzu 5 goździków z 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki imbiru i 1 łyżeczką kakao

Ciasteczka pierniczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i miód umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić.
    Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce, zimne posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy