Pierniczkowe cuda

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne na świąteczny stół, ale nie tylko, są dobre o każdej porze dnia i roku. Nigdy nie brakuje ich u nas w domu. Przepis prosty i szybki do wykonania. POLECAM !!

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szklanka miodu
    - 1 szklanka cukru
    - 1 kostka margaryny
    - 1 opakowanie przyprawy do pierników
    - 1 jajko
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - ok. 0,5 kg mąki

Pierniczkowe cuda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, przyprawę i margarynę zagotować
  • 2. Ostudzić dodać sodę i jajko i stopniowo dodawać mąkę. Całość powinna mieć konsystencję miękkiego ciasta.
  • 3. Wkładamy całość do lodówki na noc.
  • 4. Wyjmujemy godzinę przed pieczeniem.
  • 5. Wałkujemy na około 3 mm, wyciskamy formami kształty.
  • 6. Pieczemy w 180 stopniach.

Porady

Odczekać 2 tygodnie po upieczeniu, Wtedy smakują najlepiej. Przechowywać w puszkach.

Komentarze

Podobne przepisy