Zrobiłam je specjalnie dla mojej córeczki, która uwielbia poziomki i ciasteczka.
1 godz. 30 min
Składniki:
300 g mąki
2 żółtka
100 g masła
70 g cukru pudru
szczypta soli
na nadzienie:
szklanka poziomek
duża łyżka cukru
45 g galaretki poziomkowej
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Ciasteczka poziomkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać cukier puder, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Zimne ciasto rozwałkować i wycinać kółeczka (wycinałam foremką do babeczek), w połowie zrobić mniejsze dziurki. Ciasteczka piec na papierze do pieczenia w 200*C aż zaczną się rumienić.
2.Poziomki zasypać cukrem i na wolnym ogniu dusić kilka minut. Następnie zblendować na mus. Do bardzo gorącego musu poziomkowego wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy mus będzie mocno tężał, smarować ciasteczka i przykrywać ciasteczkami z dziurką. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze