Serniczki poziomkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Poziomki, maleńkie, urokliwe, delikatne skarby lasu, które mają w sobie mnóstwo witaminki C. Smak i zapach... cudowny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    2 galaretki poziomkowe
    sernik na zimno Dr. Oetkera
    mleko (potrzebne do sernika)
    poziomki (ilość według uznania)
    1 opakowanie bitej śmietany do dekoracji
    naczynka do serniczków (ja posiadam takie, że idealnie na spód naczynka mieści się biszkopt)

Serniczki poziomkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić każdą w osobnym naczynku (może być mniejsza ilość wody, ja dałam 400 ml). Jedna galaretka posłuży nam do nasączenia biszkoptów, a drugą będziemy zalewać serniczki.
  • 2. W jednej z wystudzonych galaretek moczymy biszkopty i układamy na dnie naczynek. Druga galaretkę wstawiamy do lodówki aby szybko tężała.
  • 3. Następnie przygotowujemy sernik na zimno według przepisu na opakowaniu (zmniejszyłam ilość mleka do 500 ml). Przygotowana masę sernikową wykładamy na ułożone w naczynkach biszkopty. Na wierzchu układamy wypłukane poziomki i zalewamy druga tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę i następnie dekorujemy bitą śmietaną przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekoracja z bitej śmietany dowolna. Smacznego :)

Porady

Czas przygotowania jest długi ze względu na stygnięcie i tężenie galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy