Poziomki, maleńkie, urokliwe, delikatne skarby lasu, które mają w sobie mnóstwo witaminki C. Smak i zapach... cudowny.
2 godz.
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 galaretki poziomkowe
sernik na zimno Dr. Oetkera
mleko (potrzebne do sernika)
poziomki (ilość według uznania)
1 opakowanie bitej śmietany do dekoracji
naczynka do serniczków (ja posiadam takie, że idealnie na spód naczynka mieści się biszkopt)
Serniczki poziomkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuścić każdą w osobnym naczynku (może być mniejsza ilość wody, ja dałam 400 ml). Jedna galaretka posłuży nam do nasączenia biszkoptów, a drugą będziemy zalewać serniczki.
2.W jednej z wystudzonych galaretek moczymy biszkopty i układamy na dnie naczynek. Druga galaretkę wstawiamy do lodówki aby szybko tężała.
3.Następnie przygotowujemy sernik na zimno według przepisu na opakowaniu (zmniejszyłam ilość mleka do 500 ml). Przygotowana masę sernikową wykładamy na ułożone w naczynkach biszkopty. Na wierzchu układamy wypłukane poziomki i zalewamy druga tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę i następnie dekorujemy bitą śmietaną przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Dekoracja z bitej śmietany dowolna. Smacznego :)
Porady
Czas przygotowania jest długi ze względu na stygnięcie i tężenie galaretki.
Komentarze