Ciasteczka rabarbarowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Można je przechowywać nawet kilka tygodni.

Składniki:

  • ● 1 kg rabarbaru
    ● 80 dag cukru
    Ciasto: 40 dag mąki
    ● 20 dag masła + do blachy
    ● 10 dag cukru pudru

Ciasteczka rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczony rabarbar kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny, aż puści sok. Smażymy, aż mocno ściemnieje i zgęstnieje. Część studzimy. Resztę (gorącą) nakładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
  • 2. Ciasto: składniki zagniatamy, formujemy wałki (śr. 4 cm), schładzamy 1-2 godziny. Kroimy w 0,5-cm talarki. Układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy marmoladą rabarbarową i pieczemy ok. 15 minut w 180 °C. Gorące składamy po dwa (marmoladą do siebie). Studzimy.

Notka redakcyjna

PP_06-2014

Komentarze

Podobne przepisy