Ciasteczka ryżowe

0 (0 ocen)

  • 25 min

Coś co każde dziecko zje z przyjemnością

  • 25 min

Składniki:

  • margaryna 1 kostka
    cukier 1 szkl.
    jajka 5 szt
    cukier waniliowy 1 opakowanie
    proszek do pieczenia 1 łyżka
    wiórki kokosowe 3 łyżki
    kleik ryżowy 1 opakowanie

Ciasteczka ryżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Do margaryny dodajemy żółtka – ucieramy. Następnie dodajemy kleik ryżowy, proszek do pieczenia i kokosowe wiórki – mieszamy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta, delikatnie mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy kleksy ciasta, delikatnie rozpłaszczamy tworząc okrągłe ciasteczka.

    Pieczemy ok. 15 minut.

    Wystudzone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy