Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem ;) Przygotowanie ich nie wymaga ani dużo czasu ani dużych umiejętności.
Ryżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2.Masło utrzeć z cukrem na puszystą i gładką masę. Dodać żółtka i utrzeć na gładko. Dodać kleik ryżowy i dobrze zmiksować. Ubić białka. Do masy kleikowej dodwać po łyżce piany z białek i mieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
3.Na wyłożone papierem do pieczenia blachy, nakładać łyżką masę, na środku każdego zrobić dziurkę i wypełnieć ją odrobiną marmolady/czekolady.
4.Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor. U mnie zajęło to około 15-20 minut.
Komentarze