Ryżowe ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Małe, niepozorne cuda, które wyglądają jak ciasteczka kokosowe. Każdy kto się na nie skusi będzie zaskoczony ich smakiem, ponieważ nie mają nic wspólnego z kokosem ;) Przygotowanie ich nie wymaga ani dużo czasu ani dużych umiejętności.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - opakowanie kleiku ryżowego (naturalnego)
    - kostka masła
    - 6 jajek
    - szklanka cukru
    - marmolada/czekolada

Ryżowe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i gładką masę. Dodać żółtka i utrzeć na gładko. Dodać kleik ryżowy i dobrze zmiksować. Ubić białka. Do masy kleikowej dodwać po łyżce piany z białek i mieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • 3. Na wyłożone papierem do pieczenia blachy, nakładać łyżką masę, na środku każdego zrobić dziurkę i wypełnieć ją odrobiną marmolady/czekolady.
  • 4. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor. U mnie zajęło to około 15-20 minut.

    Smacznego ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy