Ciasteczka z białej czekolady z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, termoobieg.
Drobno posiekać czekoladę, masło wrzucić do miski, stojącej na rondelku z wrzącą wodą i roztopić. Dorzucić czekoladę i zaczekać aż do uzyskania gładkiej masy.
W drugiej misce, stojącej na rondlu z wrzącą wodą, na małym ogniu ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Są gotowe, gdy konsystencją przypominają masło z białą czekoladą. Do trzeciej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do kogla-mogla wlać masło roztopione z czekoladą. Ubić starannie trzepaczką. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać suszone żurawiny i wymieszać. Wysmarować masłem prostokątną foremkę, dno wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto. piec przez 30-40 minut.
Po wyjęciu, pokroić na prostokąty kiedy jest jeszcze gorące.
Komentarze