Ciasteczka z jabłkiem na patyku

0 (0 ocen)

Łatwe i szybkie w zrobieniu.

Składniki:

  • Składniki:
    - 3 żółtka
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 120 g margaryny PALMA z Murzynkiem
    - esencja migdałowa,
    - 1 1/2 szklanki mąki
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli,
    - jabłko,
    - cynamon.

Ciasteczka z jabłkiem na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, czyli jajka, cukier puder, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia łączy razem i zagniatamy dość szybko ciasto. Oprószamy delikatnie solą i wlewamy kilka kropel esencji migdałowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
  • 2. Po schłodzeniu wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy prostokąty nożem. Na jeden prostokąt nakładamy patyczek do lodów i pokrojone w kostkę jabłko. Posypujemy delikatnie cynamonem i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Sklejamy brzegi i robimy wzorek widelcem. Można ewentualnie zbyt długie boki odciąć radełkiem by miały ładny kształt. Tak zrobione ciasteczka wkładamy do piekarnika na kilka minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.

Porady

Ciasteczka można podawać z sosem malinowym, bitą śmietaną lub domowym karmelem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy