Ciasteczka z jabłkiem na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki, czyli jajka, cukier puder, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia łączy razem i zagniatamy dość szybko ciasto. Oprószamy delikatnie solą i wlewamy kilka kropel esencji migdałowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
2.Po schłodzeniu wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy prostokąty nożem. Na jeden prostokąt nakładamy patyczek do lodów i pokrojone w kostkę jabłko. Posypujemy delikatnie cynamonem i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Sklejamy brzegi i robimy wzorek widelcem. Można ewentualnie zbyt długie boki odciąć radełkiem by miały ładny kształt. Tak zrobione ciasteczka wkładamy do piekarnika na kilka minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Porady
Ciasteczka można podawać z sosem malinowym, bitą śmietaną lub domowym karmelem.
Komentarze