Ciasteczka z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

wspaniałym kremem i odrobina truskawek mmm...., szybkie smaczne i doskonały deser dla gości. Ciasteczka można również przechowywać w szczelnym pojemniku długo pozostają świeże i kruche :).

  • 50 min

Składniki:

  • 225 g masła
    75 g brązowego cukru
    50 g czekolady deserowej
    275 g mąki pszennej
    300 g śmietany 36 %
    3 łyżki mleka
    100 g białej czekolady
    150 g truskawek

Ciasteczka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy. Czekoladę trzemy na tarce.
    Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i czekoladę mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
    Wałkujemy i wycinamy krążki o śr. 8 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 10 minut w 200 C.
  • 2. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy mleko oraz czekoladę. Krem delikatnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem na połowie ciasteczek, kawałki truskawek układamy na kremie i przyciskamy drugim ciastkiem, dowolnie dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy