wspaniałym kremem i odrobina truskawek mmm...., szybkie smaczne i doskonały deser dla gości. Ciasteczka można również przechowywać w szczelnym pojemniku długo pozostają świeże i kruche :).
50 min
Składniki:
225 g masła
75 g brązowego cukru
50 g czekolady deserowej
275 g mąki pszennej
300 g śmietany 36 %
3 łyżki mleka
100 g białej czekolady
150 g truskawek
Ciasteczka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy. Czekoladę trzemy na tarce.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier i czekoladę mieszamy. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i wycinamy krążki o śr. 8 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 10 minut w 200 C.
2.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietankę ubijamy pod koniec dodajemy mleko oraz czekoladę. Krem delikatnie mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem na połowie ciasteczek, kawałki truskawek układamy na kremie i przyciskamy drugim ciastkiem, dowolnie dekorujemy.
Komentarze