Ciasteczkowa przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I wersja: na rozgrzanej oliwie przesmażyć przeciśnięty/ drobno pokrojony czosnek (ilość wg. uznania) następnie dodać sparzonego i obranego ze skórki pomidora. Gdy pomidor zacznie puszczać sok dodać szpinak. Smażyć razem chwilę a następnie posypać ulubionymi ziołami. Można pod koniec dodać pokrojoną fetę albo serek topiony. Z ciasta francuskiego wykroić trójkąty. Farsz umieścić na cieście i zawinąć rogaliki. Przed zawinięciem czubek trójkątów można posmarować białkiem.
II wersja: umyć i oczyścić pieczarki a następnie pokroić w plastry, paprykę także umyć a potem pokroić w kostkę. Z wędliny oraz sera wykroić kwadraty.Ciasto francuskie pokroić na kwadraty/prostokąty. Umieszczać na cieście francuskim najpierw układając wędlinę i pieczarki, a następnie paprykę i ser. Zawinąć w kwadraciki/sakiewki.
W obu przypadkach wierzch ciasta posmarować białkiem. Piec ok. 30min. w temp. 180 stopni. Ciasteczka świetnie smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika polane słodkim sosem chili.
Komentarze