ciasteczkowa przekąska

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pomysł na przekąskę był wynikiem chwili. Z racji szybkiego przygotowania sprawdza się zwłaszcza gdy nie mamy zbyt dużo czasu. :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto francuskie,białko jaja a także:
    I wersja- rogaliki: szpinak mrożony, pomidor, czosnek, zioła, ewentualnie feta/serek topiony
    II wersja- kwadraciki: wędlina, pieczarki, papryka, ser żółty, przyprawy

Ciasteczkowa przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasteczkowa przekąska 1. I wersja: na rozgrzanej oliwie przesmażyć przeciśnięty/ drobno pokrojony czosnek (ilość wg. uznania) następnie dodać sparzonego i obranego ze skórki pomidora. Gdy pomidor zacznie puszczać sok dodać szpinak. Smażyć razem chwilę a następnie posypać ulubionymi ziołami. Można pod koniec dodać pokrojoną fetę albo serek topiony. Z ciasta francuskiego wykroić trójkąty. Farsz umieścić na cieście i zawinąć rogaliki. Przed zawinięciem czubek trójkątów można posmarować białkiem.
    II wersja: umyć i oczyścić pieczarki a następnie pokroić w plastry, paprykę także umyć a potem pokroić w kostkę. Z wędliny oraz sera wykroić kwadraty.Ciasto francuskie pokroić na kwadraty/prostokąty. Umieszczać na cieście francuskim najpierw układając wędlinę i pieczarki, a następnie paprykę i ser. Zawinąć w kwadraciki/sakiewki.
    W obu przypadkach wierzch ciasta posmarować białkiem. Piec ok. 30min. w temp. 180 stopni. Ciasteczka świetnie smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika polane słodkim sosem chili.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy