Ciasteczkowa roladka

0 (0 ocen)

bardzo dobre ciasteczka, poszły w 1 dzień

Składniki:


  • BISZKOPT
    3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA
    300 ml mleka
    1 jajko
    1 żółtko
    pół szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki
    1 kostka margaryny
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    DODATKOWO
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    1 opakowanie polewy czekoladowej
    wiórki kokosowe

Ciasteczkowa roladka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, ubić na małych obrotach miksera. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wmieszać łyżką. Ciasto wylać na brytfannę i upiec w 180 st. przez ok. 25 minut. Tak przygotowanego biszkopta jeszcze ciepłego zwinąć w wilgotną ściereczkę. Odłożyć.
  • 2. MASA: Zagotować 200 ml mleka. W reszcie rozpuścić wszystkie składniki prócz margaryny. Następnie wlać rozpuszczone składniki do gotującego się mleka. Mieszać do powstania budyniu. Potem ostudzić. Ostudzony wymieszać z margaryną. Można dodać trochę wódki. Odłożyć.
  • 3. Galaretkę przygotować jak pisze na opakowaniu. Włożyć do naczynia długiego a wąskiego. Odczekać aż zastygnie. Pociąć w paski. Rozwinąć biszkopta. Wyłożyć na niego masę, włożyć paski galaretek. Zwinąć znowu w szmatkę . Odłożyć na ok. 30 minut. Po tym czasie przygotować polewę, obłożyć placek. Posypać wiórkami. Na koniec pociąć w ciasteczka. PYCHA!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy