ciastka kakaowo-pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

idealne na piknik

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - zimne masło: 100 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - płatki migdałowe: 30 gramów
    - cukier trzcinowy: 3 łyżki
    - syrop pomarańczowy: 2 łyżki
    - śruta kakaowa: 2 łyżki
    - suszona żurawina: 2 łyżki

Ciastka kakaowo-pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. płatki migdałów i cukier drobno zmielić,
    dodać do mąki,
    masło pokroić w kostkę wrzucić do mąki razem z jajkiem,
    dodać śrutę kakaową, żurawinę, wlać syrop
  • 2. wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1 godzinę,
    po tym czasie rozwałkować ciasto na placek grubości około pół centymetra,
    szklanką wykrawać koła,
  • 3. piec ciasteczka przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza

Komentarze

Podobne przepisy