Ciastka maślane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciastka najlepiej jeść na drugi lub trzeci dzień:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 40 dag mąki
    25 dag masła
    13 dag cukru pudru
    1 żółtko + 1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    + cukier zwykły, olej

Ciastka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową -
    Mąkę, miękkie masło, cukier puder, jajko, żółtko i proszek do pieczenia zagnieść na kruche ciasto. Odstawić na 30 min do schłodzenia w lodówce.
    Rozwałkować na grubość około 2mm. Wykrawać ciastka, lekko skropic wierzch olejem i posypać cukrem. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku około 20 minut ( do uzyskania złotego koloru )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy