Są bogate w błonnik. Ten przepis przywiozła z Włoch moja córka.
Składniki:
● 20 dag mąki owsianej
● 20 dag mąki razowej
● 20 dag mąki z 3 zbóż
● 3 jajka
● 1,5 op. proszku do pieczenia
● olejek
● 10 dag fruktozy
● 3-4 łyżki oliwy z oliwek
● szklanka wody lub rozcieńczonego mleka
Ciastka razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki mieszamy, wbijamy
jajka, dodajemy proszek,
fruktozę, kilka kropli ulubionego
olejku oraz oliwę. Wyrabiamy
ręką, dolewając
wodę lub mleko. Ciasto powinno
być dość rzadkie.
Jest gotowe, gdy odchodzi
od dłoni.
2.Ciasto odstawiamy pod
przykryciem na ok. 20 minut.
Następnie robimy małe
wałeczki i kładziemy na blachę.
Pieczemy po 10 minut
z każdej strony w temperaturze
180 °C.
Komentarze