Ciastka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowe wypieki najlepsze niż te ze sklepu!

  • 30 min

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła
    150 g mąki
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
    7-8 kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady

Ciastka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, oba cukry, sodę oczyszczoną przełożyć do miski. Wsypać przesianą mąkę i wbić jajko. Ze składników zagnieść elastyczne ciasto, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, po czym lekko je spłaszczyć. Na środku kawałka ułożyć po 1/2 kostki czekolady i dokładnie zakleić.
  • 2. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia tak, aby się nie stykały brzegami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 15 minut.
  • 3. Ostudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować roztopioną czekoladą.

Porady

Na ok. 14-16 sztuk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy