Ciastka z kokosem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 2 łyżki miodu, 30 dkg cukru pudru, 1 jajko, 3 dkg masła, 35 dkg mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka proszku do pieczenia

    Składniki polewy: 8 łyżek mleka, 40 dkg cukru pudru, 7 dkg masła, 5 dkg kakao, 50 ml rumu, 20-30 dkg kokosu

Ciastka z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    miód, cukier, jajko, masło utrzeć, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie wszystko wymieszać i wylać na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec około 50 minut w temperaturze 180^C. Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić na prostokąty.
    Wykonanie polewy:
    mleko, cukier, masło, kakao zagotować, zdjąć z gazu i dodać rum. Nabierać ciastka widelcem, maczać w polewie, obsypać kokosem i odkładać na tackę. Gdy polewa zacznie robić się gęsta należy ponownie ją podgrzać.

Porady

Ilość polewy i kokosu jest uzależniona od ilości kawałków na jakie dzielimy ciasto. Ja wykonuję polewę zwiększając składniki o 1/2 i jeśli polewy zostanie to wykorzystuję ją np do smarowania andrutów. Można również dać mniej kakao i zastąpić go gorzką czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy