Ciastko z jabłkiem(danisze z jabłkiem)

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciastko z jabłkiem to jedno z moich ulubionych ciastek. Robione są zazwyczaj z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Osobiście uważam, że obie wersje są smaczne i fajne.Ciastko z jabłkiem smakuje wyśmienicie z domowymi lodami. Ciastko z jabłkiem obecnie możemy znaleźć w każdej cukierni czy piekarni. Jednak, żadne nie smakują tak dobrze jak przyrządzone samodzielnie. Ciastko z jabłkiem są nazywane również daniszami. Tak naprawdę te ciastka można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami. Polecam wersję danisz z wiśniami.

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
    50 g cukru
    20 ml wody
    20 g cynamonu(1 łyżka lub 2 małe pełne łyżeczki)
    2 jabłka
    1 jajko

Ciastko z jabłkiem(danisze z jabłkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Do garnka z grubym dnem umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, wodę. Zagotowujemy. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Dusimy około 20 minut na małym ogniu. Jabłka nie mogą się bardzo rozgotować. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kawałków(prostokąty). Na jednym kawałku ciasta układamy po 1-2 łyżeczkach jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem. Ciastek z jabłkiem powinno powstać około 6. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Komentarze

Podobne przepisy