ciasto bananowo-śmietanowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

w miarę szybkie w przygotowaniu,super na zimowe spotkania przy kawie

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    3/4 szkl.mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka prawdziwego cukru waniliowego
    500 ml śmietany kremówki
    2 fixy do śmietany
    2 łyżki cukru pudru
    mały serek mascarpone
    2 mleczne czekolady Milka
    4 banany

Ciasto bananowo-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić ze szklanką cukru i cukrem waniliowym na sztywną pianę,dodawać po jednym żółtku,dalej miksować,następnie partiami dodawać przesianą mąkę,delikatnie mieszać łyżką,dodać proszek,wylać na blaszkę 26x37 cm maksymalnie,piec w nagrzanym piekarniku,180 stopni,25-30min.
    Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno,dodać fix,ubić,dodać mascarpone. Na ostudzony biszkopt wyłożyć pokrojone w talarki banany,na to rozsmarować bitą śmietanę.Schłodzić.
    W kąpieli wodnej rozpuścić połamane czekolady,lekko ostudzone,tak żeby nie zastygły,posmarować po wierzchu śmietany.Ponownie schłodzić

Komentarze

Podobne przepisy