Ciasto biało-żółte

0 (0 ocen)

Bardzo szybko znika z talerza

Składniki:

  • Ciasto białe:
    7 białek
    20 dag cukru
    10 dag mąki ziemniaczanej
    5 dag mąki pszennej
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ciasto żółte:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    1 kostka margaryny
    2 budynie jasne
    1/2 litra mleka
    Polewa:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    3 łyżki wody
    3 łyżki kakao

Ciasto biało-żółte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto białe:Białka ubić z cukrem,dodać pozostałe składniki i wymieszać.
    2.Ciasto żółte:Białka ubić z cukrem,dodać żółtka a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,wymieszać.
    3.Z tych dwóch ciast robimy szachownicę.Do formy kładziemy,na przemian,po łyżce ciasta białego i żółtego.Po upieczeniu w temp.160-180 przez 30-40 min.,przekroić na 2 placki.
    4.Masa budyniowa:Przygotować budyń według przepisu i przestudzić.Margarynę utrzeć.Dodawać, stopniowo,wystudzony budyń,ucierając.
    5.Polewa:Składniki włożyć do jednego naczynia.Dokładnie wymieszać.Całość zagotować a nastepni przestudzić.
    6.Przełożenie placka:Ciasto-masa budyniowa- ciasto-polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy