Żółte gazpacho

0 (0 ocen)

  • 20 min

Popularny chłodnik hiszpański jest koloru czerwonego, z czerwonej papryki i pomidorów. Ja użyłam żółtej papryki i żółtych pomidorów i gazpacho zmieniło kolor.

  • 20 min

Składniki:

  • • 4 żółte pomidory
    • 2 żółte papryki
    • 2 ogórki zielone
    • 1 cebula
    • 1 pomarańcza
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 szklanki oliwy
    • sok z 2 cytryn
    • tabasco, sól
    • do dekoracji plaster pomidora czerwonego i szczypior

Żółte gazpacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ogórki, pomarańczę, cebulę i czosnek obrać i pokroić.
    • Z papryki usunąć nasiona, paprykę i pomidory pokroić.
    • Zmiksować w blenderze warzywa i pomarańczę.
    • Dodać oliwę, sok z cytryny i odrobinę tabasco. Posolić.
    • Ponownie zmiksować i wstawić na godzinę do lodówki.
    • Przed podaniem wymieszać, posypać pokrojonym czerwonym pomidorem i szczypiorem.

Porady

Z czerwonej papryki i pomidorów wyjdzie czerwony chłodnik, można spróbować również z zielonej papryki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy