mięciutkie i wilgotne ciasto z dodatkiem pysznych malin:))
15 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Blaszka 25x40cm
Ciasto:
5 jajek
2 szklanki startej na dużych oczkach cukinii, razem ze skórką
2 szklanki cukru
4 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1 szklanka oleju
2 szklanki malin
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto cukiniowo – cytrynowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Caly czas miksując wlewać partiami olej, maślankę, sok i skórkę z cytryny. Wsypać mąkę, dodać cukinię. Całość krótko lecz dokładnie zmiksować. Ciasto przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć maliny. Piec ok 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Komentarze