Ciasto czekoladowe z earl grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni. Formę na ciasto wykładamy papierem lub natłuszczamy.
Herbatę zalewamy wrzątkiem i zaparzamy przez ok 3-5 minut. Wyjmujemy torebki lub odcedzamy liście i odstawiamy herbatę do ostudzenia.
Mikserem ucieramy miękkie masło, cukier puder i jajka na puszystą masę. Dodajemy rostopioną i ostudzoną czekoladę.
Następnie dodajemy do ciasta sypkie składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wlewamy kolejno jogurt o herbatę i miksujemy ciasto do całkowitego połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 50 min. To czy ciasto jest upieczone, sprawdzamy wykałaczką. Na koniec posypujemy całość cukrem pudrem. Pokrojone już ciasto możemy również udekorować, usypując z cukru wybrany motyw, np serduszko. Będzie wówczas wyglądało o wiele ciekawiej.
Komentarze