Zapraszam, na aromatyczny, gulasz z miękkim mięsem wieprzowym. Herbata w potrawie nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej mięso staje się miękkie i kruche. Gulasz najlepiej smakuje gorący podany z ugotowanym ryżem lub kaszą jęczmienną.
Gulasz earl grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w średnią kostkę. Natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Następnie wlać pół szklanki herbaty, wymieszać i odstawić do lodówki minimum na pół godziny.
2.Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek również obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Chwilę podsmażyć i całość zalać szklanką mocnej herbaty
3.Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem od 40 minut do godziny. Mieszać co jakiś czas aby mięso się nie przypaliło. Dodać oregano i majeranek oraz doprawić do smaku.
Komentarze