Gulasz Earl Grey

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapraszam, na aromatyczny, gulasz z miękkim mięsem wieprzowym. Herbata w potrawie nie jest wyczuwalna, ale dzięki niej mięso staje się miękkie i kruche. Gulasz najlepiej smakuje gorący podany z ugotowanym ryżem lub kaszą jęczmienną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg łopatki wieprzowej bez kości
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    1,5 szklanki mocnej zaparzonej herbaty earl grey
    olej do smażenia
    papryka słodka mielona
    1 łyżeczka oregano
    2 łyżeczki majeranku
    sól
    pieprz

Gulasz earl grey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w średnią kostkę. Natrzeć solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Następnie wlać pół szklanki herbaty, wymieszać i odstawić do lodówki minimum na pół godziny.
  • 2. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek również obrać i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso. Chwilę podsmażyć i całość zalać szklanką mocnej herbaty
  • 3. Dusić na wolnym ogniu, pod przykryciem od 40 minut do godziny. Mieszać co jakiś czas aby mięso się nie przypaliło. Dodać oregano i majeranek oraz doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy