Ciasto czekoladowo-piankowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cała blaszka zniknie w mgnieniu oka...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka:25x39
    Ciasto:
    1,5 szkl. mąki
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    1,5 łyżki octu
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    400 ml. mleka
    2 śnieżki
    2 śmietan-fixy
    2 galaretki agrestowe
    Dodatkowo:
    1 op. masy czekoladowej do ciast
    1 tabliczka czekolady deserowej

Ciasto czekoladowo-piankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem, następnie dodać ocet i proszek do pieczenia, zmiksować. Dosypać obie mąki i lekko wymieszać. Piec. ok. 20 min.
  • 2. Masa:
    Każdą galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. wrzątku, ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem i śmietan-fixami, następnie cienkim strumieniem dolewać ostudzoną galaretkę.
  • 3. Wykonanie:
    Ostudzony biszkopt rozkroić na 2 blaty i przełożyć je masą. Krem czekoladowy przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu i wyłoży na biszkopt. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy