CIASTO PIANKOWE TRUSKAWKOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które często robię na biszkopcie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 op. jasnych herbatników
    - posypka cukrowa do dekoracji

    MASA TRUSKAWKOWA:
    - 200 g masła (użyłam margaryny)
    - 2 opakowania kisielu truskawkowego
    - 1 galaretka truskawkowa

    MASA SEROWA:
    - 1 kostka sera śmietankowego twarogowego ,,Pacynka" (z Hula Krasula)
    - 1 cukier waniliowy
    - 1/2 szkl cukru
    - 1 galaretka truskawkowa
    - 330 ml śmietany 30%

    POLEWA:
    - 3 łyżki wody
    - 3 łyżki kakao
    - 1/2 szkl cukru
    - 1/2 kostki margaryny

Ciasto piankowe truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników.
  • 2. MASA TRUSKAWKOWA - kisiele wymieszać z 2 szkl wody, zagotować. Wlać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody oraz roztopione masło (margarynę). Wymieszać na jednolitą masę.
  • 3. Masę kisielową wylać na herbatniki. Wyłożyć drugą warstwę ciastek. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 4. MASA SEROWA - Ser, cukier i cukier waniliowy lekko utrzeć. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Przestudzoną dodać do sera i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.
  • 5. Masę serową wyłożyć na zastygnięte ciasto. Wyrównać, ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
  • 6. POLEWA - składniki polewy podgrzać, aby margaryna i cukier rozpuściły się, wymieszać i zagotować.
  • 7. Polewę lekko przestudzić i wylać na ciasto, odstawić do całkowitego ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy