Ciasto dyniowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam szybkie ciasteczko do kawki. Po dodaniu cynamonu smakuje jak piernik.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 30 dkg marchewki
    20 dkg dyni
    40 dkg cukru brązowego
    200 mi oleju
    40 dkg mąki
    3 dkg wiórek kokosowych
    4 jajka
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    cukier puder

Ciasto dyniowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0aebppx 1. Marchewkę i dynię obrać ze skórki, okroić w kostkę , ugotować. Ugotowaną marchewkę i dynię rozdrobnić blenderem.
  • image-1xdu6ml 2. Jaja ubić z cukrem na puszysto.
  • image-0ch8gic 3. Następnie dodać olej , wymieszać. Do masy dodać marchewkę, dynię, wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Potem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę Delikatnie połączyć składniki. Przygotować okrągłą formę o średnicy 26 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Gotową masę przelać do formy, wstawić do piekarnika. Piec 1 godz. w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy