Dyniowo-marchewkowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Bardzo smaczna kombinacja. Oprócz dyni i marchewki są daktyle, mango i jagody goji.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 200 g dyni
    1 spora marchewka
    1 garść daktyli suszonych
    1 garść suszonego zielonego mango
    1 garść jagód goji
    2 szk mąki pszennej typ 500
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szczypta soli
    4 jajka
    1 szk oleju rzepakowego

    cukier puder

Dyniowo-marchewkowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
    Daktyle, jagody goji i mango rozdrobnić w rozdrabniaczu.
    Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    W drugim naczyniu ubić jajka z cukrem a potem wlewać małymi porcjami olej cały czas ubijajaąc.
    Gdy ojej połączy się z masą jajeczną dodawać mieszaninę mąki i wymieszać ciasto.
    Na koniec dodać rozdrobnione składniki i starte warzywa, wymieszać.
    Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto.
    Piec około godziny do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy