Ciasto francuskie ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pyszne jako przekąska bądź danie główne.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    450 g mrożonego szpinaku
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    1 papryka
    2 jajka
    100 g mozzarelli
    sól, pieprz
    oliwa

Ciasto francuskie ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 22 cm, dno i boki. Podpiekamy ok. 5 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Na odrobinie oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paski, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak. Podgrzewamy na małym ogniu tak długo aż szpinak całkiem się roztopi, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojony na kawałki ser mozzarella i 2 jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
  • 3. Pomidory kroimy w cienkie plasterki i układamy na szpinaku. Zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.

Komentarze

Podobne przepisy