Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Idealne na niedzielny podwieczorek! Szybko znika z talerza!

  • 15 min

Składniki:

  • 5 jabłek
    kostka margaryny
    4 jajka
    po szklance mąki pszennej i mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Budyń :

    4 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

Ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka
    oddzielić od żółtek.


  • 2. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać
    mąkę pszenną i ziemniaczaną
    wraz z proszkiem do pieczenia,mieszać na gładką masę. Na końcu dodać
    pianę z białek.Wszystko wymieszać.
  • 3. Z podanych składników ugotować budyń i ostudzić.Na blachę wyłożyć
    kolejno 3/4 ciasta,starte jabłka, ugotowany budyń,
    pozostałe ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez 50 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy